"De la vida a la poesia: els símbols en l'obra de Miquel Martí i Pol"
Aquesta conferència està emmarcada dintre del cicle coordinat pel Diploma d'Especialista Universitari en Mitologia i Simbologia de l'ISCREB.
Miquel Martí i Pol és un dels poetes més populars de la literatura catalana del segle XX, i la qualitat de la seva obra ha comportat que el conjunt de la seva poesia, però també la seva trajectòria personal siguin reconeguts nacionalment i internacionalment. La seva presència al llarg del segle XX, com a poeta i com a influent activista cultural, perdura i s’ha mantingut fins als nostres dies com a «poeta nacional» o, fent servir la terminologia de J. K. Helgason i M. Dovic, fins a esdevenir un «sant cultural».
El vincle indestriable entre la seva vida i la seva obra —com explicava ell mateix al llibre Què és poesia? (2000)— fa que els seus poemes permetin ser llegits i interpretats des d’experiències personals universals. L’esperança, la fe, la crisi existencial, la realitat del món laboral, la malaltia, el dol, l’amor o l’acceptació resilient es manifesten poèticament per mitjà d’una rica simbologia que pot ser resseguida al llarg de la seva obra escrita.
---
Roger Canadell és doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona i treballa com a professor de literatura a la Universitat Oberta de Catalunya. S’ha especialitzat en literatura popular del segle XIX, en els vincles entre literatura i espiritualitat i en l’obra de Miquel Martí i Pol. Ha estat director adjunt de la Fundació Martí i Pol i ha publicat diversos llibres vinculats a aquest autor: Veu incessant (Edicions 62, 2013), Tot és possible. Paraules per a l’esperança (Ara llibres, 2013) o Et devia una carta. Correspondència M. Martí i Pol – Joan Oliver (Eumo, 2020)